Başkent Kişisel Eğitim

OTİZM EĞİTİMİ

Genel olarak doğuştan gelen veya yeni doğan bebeğin ilk üç yılında fark edilebilen otizm, gelişimsel farklılıkla ortaya çıkıyor. Otizm, son yıllarda her 68 çocuğun birinde görülmektedir. Erken yaşta konan otizm teşhisi çocukların ilerideki gelişimleri için çok önemlidir. Otizm zamanında fark edilip tedavi sürecine başlanırsa en az hasarla ve daha kaliteli bir yaşamı sunar.  Otizmli çocukların diğer akranları ile arasındaki fark, erken teşhisle daha çabuk kapanabiliyor. Gelişim geriliği olan otizm rahatsızlığı çocukların hayata küsmelerine neden olacağından anne ve babaların bu konuda oldukça temkinli davranmaları gerekir. Bu konuda uzmanlar sürekli aynı uyarıyı birçok kanalla yapmaktadır.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

  • Her dünyaya gelen çocuk maalesef sağlıklı bir birey olmayabilir. Doğumsal, genetik veya başka birçok nedenden dolayı çocuklar otizmli doğuyor. Anne ve babaların yeni doğan bebeklerinde ufak bir farklılık dahi hissetmelerinde hemen bir hekime başvurmaları gerekir. Otizm belirtilerini erkenden yakalamak, hastanın sürekliliğini azaltır ve yaşam koşulları daha kolay hale getirir. Otizm belirtileri 6.aydan sonra ortaya çıkmaktadır. Genel olarak otizm belirtileri;
    • Başka kişilerle göz teması kuramamak
    • Gözlerin sürekli bir yere takılıp kalması
    • İsmi söylendiğinde dönüp bakmamak
    • Sözleri sürekli olarak tekrarlamak
    • Parmağıyla istediği eşyayı gösterememek
    • Günün büyük bir çoğunluğunda sallanmak, çırpınmak
    • Parmak ucunda yürümek
    • Dönen nesnelere karşı aşırı ilginin bulunması

                                         Bu belirtilerin en az biri dahi olsa vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışmak en doğru karar olacaktır.

Otizmli Çocuklarda Eğitimin Önemi

Otizmli çocuklar toplumdan ayrı bir birey değillerdir. Diğer çocuklardan ayıran en temel özellikleri çok özel olmalarıdır. Daha çok ilgi ve alaka isteyen otizmli çocukların tedavisi kaliteli ve düzeyli özel eğitimlerdir. Otizm eğitimi için uzmanlardan fikir ve destek alınarak başlanmalıdır. Otizm tedavisinin en temel durumu özel eğitimdir. Bunun için ilgili eğitim merkezleri otizm tanısı konan çocukların eğitimi ile baştan sona kadar ilgilenir. Otizmli çocuklar verilen eğitimlerle hayata daha çabuk atılıp kendi işlerini sorunsuz bir şekilde yapma fırsatı yakalarlar.

Otizm Eğitimi Nasıl Yapılır?

Eğitime erken başlamak çok önemlidir. İlk belirtiler 6. ayda konulsa da ortalama olarak ülkemizde 18. aydan sonra otizmli çocuklar fark edilip özel eğitim merkezlerine yönlendirilir. Özellikle 3-5 yaş arası çocukların aldığı eğitimler onların ilerideki yaşantısını etkileyecektir. Eğitim programı uzmanlar tarafından ayarlanmalı ve çok yoğun olmalıdır. Oturma, yürüme, kalkma, yemek yeme, faaliyet yapma, su içme, uyuma ve daha birçok temel gereksinimleri yerine getirmek için programın ders saatleri çocuğa ve yaşına özel ayarlanarak yapılır. Otizm eğitimi kesintisiz ve aynı kalitede olmalıdır. Sürekli değiştirilen merkezler çocuğun fizyolojik ve psikolojik açıdan etkilenmesine sebep olur. Haftanın yedi günü ve 12 ay süreyle derslere katılım sağlanmalıdır.  Otizmli çocukların özel eğitimleri öncelikle birebir sonrasında ise grup halinde yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun dersler sonucunda otizmli çocuklar hayata kazandırılır.

Otizmli Çocukların Farkları

Otizm doğuştan gelen ve hayatın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir rahatsızlıktır.  Sonradan gelişmediği gibi tamamen doğuştandır. Burada tedavinin olabilmesi özel eğitimlerin kalitesinden geçer.  Otizmli çocuklar diğer çocuklardan çok farklıdır. Oldukça duygusal ve içine kapanıklardır. Hayatın temel gereksinimlerini tek başlarına yapamadıklarından dolayı ilk etapta destek ararlar. Ancak eğitimlerle diğer çocukların seviyelerine gelmeleri mümkündür. Uzmanlar eğitim seanslarını sürekli geliştirerek otizmli çocuklarla diğer çocukların arasındaki görünen ve görünmeyen tüm farkları ortadan kaldırır. Otizmli çocuklarda resim yapabilir, kitap okuyabilir, yemek yiyebilir, oyun oynayabilir ve daha birçok işlevi yapabilir.  Otizmli çocuklar ile diğer çocukların arasında oluşan farklılık ebeveynler tarafından hissedilse de asla otizmli çocuğa belli edilmez. Özel eğitim merkezinde bu özel çocukların istekleri yerine getirilir.  Aile danışmanları ve uzmanlar bu konuyla yakından ilgilenerek otizmli çocukların gözlerindeki mutluluk tüm çıplaklığı ile görülmüş olur.

Formu Doldurun, Sizi Arayalım

TOP
Formu Doldurun, Sizi Arayalım
WhatsApp chat